Σάββατο, Οκτωβρίου 13, 2007

Ο λάθος σύντροφος πράγματι σου ραγίζει την καρδιά

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες, οι άνθρωποι που είχαν σταθερή σχέση είχαν καλύτερη υγεία από τους μοναχικούς. Μια νέα βρετανική έρευνα ωστόσο, έρχεται να ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό, Archives of Internal Medicine το άγχος και το στρεσάρισμα που δημιουργεί μια κακής ποιότητας ερωτική σχέση, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Συγκεκριμένα, τα άτομα που εμπλέκονται σε μια άσχημη και μη υγιή σχέση με συνεχείς διαμάχες, έχουν 34% περισσότερες πιθανότητες εμφράγματος από εκείνα που είναι μόνα σε αυτή τη ζωή ή έχουν μια ισορροπημένη σχέση.

«Η κατάσταση της καρδιάς ενός ατόμου, φαίνεται πως επηρεάζεται από τις άσχημες ερωτικές σχέσεις, καθώς οι αρνητικές πλευρές των σχέσεων αυτών σχετίζονται άμεσα με τα εμφράγματα της στεφανιαίας αρτηρίας», αναφέρει μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της έρευνας, Roberto De Vogli.

Οι ερωτήσεις τις οποίες υπέβαλλαν οι ερευνητές στους 9.000 συμμετέχοντες στην έρευνα, αφορούσαν στο αν αισθάνονταν ότι το ταίρι τους τους στηρίζει ηθικά, αν μπορούσαν να συζητήσουν μαζί του οτιδήποτε τους απασχολεί, και αν σε καθημερινά θέματα αισθάνονται ότι είναι δίπλα τους.

Ένα από τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα της έρευνας ήταν πως οι άνθρωποι που έχουν κακές εμπειρίες από μια σχέση τείνουν να τις μεταφέρουν και στις επόμενες σχέσεις τους και να επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη. «Φαίνεται ξεκάθαρα από την έρευνα πως αν και οι θετικοί παράγοντες των κοινωνικών σχέσεων προστατεύουν σε ένα βαθμό την υγεία του ατόμου, ο αρνητικός αντίκτυπος στην υγεία μιας άσχημης σχέσης είναι πολύ εντονότερος, ωστόσο οι περισσότεροι επιστρέφουν στα ίδια λάθη και αναπαράγουν συνεχώς τις άσχημες εμπειρίες τους», επεσήμανε ο Dr. Vogli.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

κανε το μας λιανά...Κινδυνεύουμε εμείς οι μοναχοί η' όχι;αν είναι να εχω κ μια δικαιολογία η' να μένω μόνος η' να ψάχνω σωστή κ καλή σχέση...χαχαχα