Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2009

"Θέλω να σταματήσουν τα ηλίθια γκρουπάκια στο Facebook"

Συνεχίζοντας στο φετινό κλίμα τσατίλας, απόψε τα έχω "πάρει" με το facebook. Kαι για να είμαι πιο συγκεκριμένη με τα διάφορα γκρουπάκια σε αυτό. ΟΚ ναι είμαστε σε μια σύγχρονη κοινωνία μπλα μπλα μπλα, η τεχνολογία έχει δημιουργηθεί να μας υπηρετεί μπλα μπλα μπλα.. Δε λέω καλό το facebook και όσες δυνατότητες μας έχει δώσει για΄τι κακά τα ψέματα χωρίς αυτό δε θα ήσουν ποτέ φίλος με εκείνη την ξανθιά που χαλβάδιαζες στο τάδε κλαμπ ή εκείνο το ντροπαλό αγόρι που ήσουν μαζί του στο γυμνάσιο και μπορεί να μην του μίλησες ποτέ πρόσωπο με πρόσωπο αλλά στέλνετε καρδούλες,αρκουδάκια,σοκοφρέτες και ότι άλλο καθημερινά..Δε με ενοχλεί αυτό.

Αυτό που πραγματικά με ενοχλεί είναι τα απαίσια γκρουπάκια του. Για όσους δε γνωρίζουν ένα γκρουπ είναι στην ουσία ένα ας το πούμε φόρουμ που επιτρέπει στα μέλη του να σχολιάζουν -αν θέλουν- για κάποιο κοινό τους ενδιαφέρον. Πχ ένα γκρουπ θαυμαστών μιας τηλεοπτικής σειράς, μιας ταινίας,μιας ομάδας,ενός κόμματος και ότι άλλο μπορεί κανένας να φανταστεί. Μέχρι εδώ οκ. Εκτός αυτών υπάρχουν και γκρουπάκια που έχουν σατυρικό περιεχόμενο ή που έχουν δημιουργηθεί με απόλυτο σκοπό τους το τίποτα. Παραδέχομαι πως ακόμα κι εγώ έγινα μέλος σε μερικά απο αυτά έτσι και μόνο για την πλάκα μου. Αυτά που με τσατίζουν όμως και είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι κάτι γκρουπάκια τύπου "θέλω να σταματήσει το κρύο/η ζέστη/ο χρόνος", "θέλω ο τάδε ή η δείνα να κάνει profil", "έτρωγα κι εγώ μερέντα,νουτέλα ή οτιδήποτε άλλο", "πόσοι άσπροι-κόκκινοι-μπλε μπορούμε να μαζευτούμε", "γυναίκες ενωμένες περισσότερες απο τους άνδρες", "εμείς πάνω/κάτω απο το αυλάκι-τραπέζι-whatever είμαστε καλύτεροι" και πάει λέγοντας.Σχεδόν καθημερινά κάποιος απο τους "φίλους" μου θα μπεί σε μια τέτοια χαζομάρα και θα τη δώ στο δικό μου profil. Θα μου πείτε μπορείς να το ρυθμίσεις να μην φαίνεται, κάντο και σταμάτα να γκρινιάζεις. Ναι ίσως το να κλείσεις τα μάτια είναι μια λύση. Προσωρινή. Γιατί ακόμα και να μη τα βλέπω εγώ τα χαζογκρουπάκια είναι ακόμα εκεί έξω. Και καλά με τα ας το πούμε χιουμοριστικά. Με τα ρατσιστικά-εθνικιστικά-σεξιστικά τι κάνω; Πατάω απλά το report κουμπί και όλα οκ; Και απλά περιμένω να ενοχληθεί περισσότερος κόσμος για να φτάσει -αν φτάσει ποτέ- να διαγραφεί το εν λόγω γκρουπάκι;

Ναι το ξέρω είμαστε σε μια παγκόσμια δημοκρατία όπου ο καθένας μπορεί να γράφει ότι θέλει και να το ποστάρει στο διαδίκτυο. Όπως κάνω κι εγώ τώρα περίπου. Το άσχημο της υπόθεσης είναι πως με όλα αυτά τα γκρουπάκια και κατ' 'επέκταση τα κοινωνικά ιντερνετικά δίκτυα κλείνεσαι πίσω απο ενα profil που μπορεί να είναι και ψεύτικο αρκετές φορές και ζείς το όνειρό σου, κάνεις το κομμάτι σου δείχνοτας τα κατορθώματά σου και μοιράζεις κομμάτια της ζωής σου με άγνωστους τις περισσότερες φορές. Οκ ξέφυγα λίγο αλλά το θέμα μου είναι πως μπορεί να δηλώσω σε ένα γκρουπάκι ότι πχ "έτρωγα κι εγώ μαλλί της γριάς" και να βρώ άλλους 1500 που έκαναν το ίδιο χωρίς να γνωρίζω κανένα τους. Ορισμένοι μπαίνουν σε κάτι τέτοιες σάχλες είτε για να έχουν περισσότερους φίλους είτε για να ανήκουν σε περισσότερες ομάδες. Γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά μου "σε όσα περισσότερα γκρουπάκια είσαι τόσοι περισσότεροι σε ξέρουν". Η νέα μορφή της δημοτικότητας λοιπόν. Φανταστείτε μια μελλοντική κατάσταση -όχι και τόσο μακρινή- όπου θα μας μαζεύουν σε τέτοια χαζά και φαινομενικά αθώα γκρουπάκια και μέσω αυτών να μας "πλευρίζουν" για άλλα πιο επικίνδυνα.. Οκ υπερβολή μου να πω πως αν γίνω οπάδός του "έβλεπα το τάδε παιδικό όταν ήμουν πιτσιρίκι" θα σε οδηγήσει σε μπλεξίματα αλλά το γεγονός πως η κάθε ηλιθιότητα πλέον κυκλοφορεί και σε γκρουπ έχει αρχίσει να μου τη "δίνει" άσχημα. Κι έτσι εξασκώντας το δημοκρατικό μου δικαίωμα να εκφράζομαι ελεύθερα σταματάω εδώ και πάω να φτιάξω ένα ακόμα ανούσιο γκρουπάκι το "σταματήστε τα ηλίθια γκρουπάκια τώρα" και θα γίνω "φίλη με όλη την παγκόσμια κοινότητα και θα στέλνω καθημερινά προσκλήσεις παντού μέχρι να σας τα πρήξω και να γίνετε κι εσείς μέλη απλά για να με ξεφορτωθείτε.

1 σχόλιο:

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ είπε...

Πολύ καλό post Εύη μου!
Καλή χρονιά με υγεία σου εύχομαι!Φιλάκια!