Κυριακή, Μαΐου 04, 2008

E-Trikala


"Σύντομο κουίζ. Ποια είναι η ευρωπαϊκή πόλη που παρέχει σε όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες της δωρεάν ασύρματο Ιντερνετ, που δίνει τη δυνατότητα στους δημότες να επιλέγουν τα θέματα που θα συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο και να συμμετέχουν online στις συνεδριάσεις του, που παρέχει υπηρεσίες τηλεπρόνοιας και εφαρμόζει σύστημα διαχείρισης παραπόνων, στο πλαίσιο του οποίου οι πολίτες ενημερώνονται άμεσα για τον χρόνο διεκπεραίωσης των αιτημάτων τους; Η απάντηση δεν βρίσκεται πολύ... βόρεια. Μόνο μέχρι τα Τρίκαλα. Η θεσσαλική πόλη κατέχει επάξια τα σκήπτρα της πρώτης ψηφιακής πόλης της χώρας μας -ωστόσο ακόμη κι αυτός ο τίτλος την αδικεί. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. στην ευρυζωνικότητα, την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες, με μόνο το 9,1% των δήμων να διαθέτουν τις ανάλογες υποδομές. Υπό αυτό το πρίσμα, το επίτευγμα των Τρικάλων μοιάζει περισσότερο με «μικρό θαύμα». Και οφείλεται εν πολλοίς στο «ψηφιακό» όραμα του κ. Μιχάλη Ταμήλου, που διανύει τη δεύτερη τετραετία του στο τιμόνι του δήμου.
Η εφαρμογή νέων τεχνολογιών από τον Δήμο Τρικκαίων έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια, μα είχε προηγηθεί αρκετή «αθόρυβη» δουλειά. «Επισκεφθήκαμε πολλές πόλεις του εξωτερικού -Σουηδία, Αυστρία, Δανία- και είδαμε πώς λειτουργούν», λέει ο κ. Ταμήλος στην «Κ». «Στη συνέχεια δημιουργήσαμε μια ειδική ομάδα... ψηφιακής δράσης. Κάναμε αρκετά, αλλά τα... καλύτερα έρχονται!»
Ιδού τι συμβαίνει σήμερα στα «e-Trikala»:
– Από το 2005 λειτουργεί δημοτικό ασύρματο δίκτυο Ιντερνετ, που καλύπτει το σύνολο της πόλης. Εξυπηρετούνται 6.000 νοικοκυριά από 14 κόμβους.
– Ολες οι υπηρεσίες της πόλης είναι συνδεδεμένες μέσω ενός υπερσύγχρονου δικτύου οπτικών ινών (μήκους 28,5 χλμ.). Σε αντίθεση με τα... καλώδια, οι οπτικές ίνες «σηκώνουν» πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες και ασύγκριτα μεγαλύτερο όγκο δεδομένων. «Εχουμε ήδη “ανάψει” το σύστημα και ετοιμαζόμαστε να εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες που μας παρέχει», εξηγεί ο κ. Ταμήλος.
– Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται το διυπηρεσιακό πρόγραμμα «Δημοσθένης», που στόχο έχει την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών όσον αφορά σε λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Μέσω ειδικής τηλεφωνικής γραμμής ή μέσω Ιντερνετ, ο κόσμος αναφέρει τυχόν παράπονα. Αυτομάτως το μήνυμα στέλνεται στην κατάλληλη υπηρεσία, η οποία ενημερώνει τον πολίτη για το πότε ακριβώς θα λυθεί το πρόβλημα. Αυτό αφενός καταργεί το ρουσφέτι, αλλά διευκολύνει και τις υπηρεσίες. Ηδη το 75% των αιτημάτων διεκπεραιώνεται εντός 48 ωρών».
– Στα Τρίκαλα λειτουργεί επίσης σύστημα «ευφυών μεταφορών», που περιλαμβάνει ενημέρωση στις στάσεις για τον χρόνο έλευσης των ΜΜΜ. Παράλληλα, λειτουργεί και σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης με χρήση κινητού, βάσει μελέτης του ΕΜΠ.
– Τηλεπρόνοια. Δώδεκα καρδιοπαθείς 4ου σταδίου έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούνται εξ αποστάσεως από γιατρούς με τη μέθοδο της τηλεϊατρικής.
– Το σύστημα διακυβέρνησης στον Δήμο Τρικκαίων είναι η... ηλεκτρονική δημοκρατία. Μέσω ειδικής ιστοσελίδας, οι πολίτες ψηφίζουν για τα θέματα της ατζέντας του δημοτικού συμβουλίου και έχουν τη δυνατότητα επέμβασης στις συνεδριάσεις του.
Κάπως έτσι, τα Τρίκαλα νίκησαν κατά κράτος τη βασική αντίπαλό τους Μάλτα στη διεκδίκηση της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ευρυζωνικών Πόλεων τον ερχόμενο Οκτώβριο... «Το στοίχημα τώρα είναι να πετάξουμε τα χαρτιά απ’ τα γραφεία μας. Ηρθε η ώρα για τα ηλεκτρονικά έγγραφα!», καταλήγει ο δήμαρχος."

απο την καθημερινή





Όντας τρικαλινή και μάλιστα υπερήφανη για τον τόπο μου,χρησιμοποιώ το ασύρματο - δωρεάν ιντερνετ που μας προσφέρει ο δήμος μας και είμαι πολύ ευχαριστημένη.Που είναι όλοι αυτοί μας φωνάζανε παλιόβλαχους;;;Η πόλη μου είναι έτη φωτός μπροστά και το χαίρομαι.Μέρος του e-Trikala είναι και η νέα μόδα πια...το ηλεκτρονικό παρκάρισμα.Αφήνεις το αυτοκίνητό σου σε μια πολύχρωμη ζώνη παρκαρίσματος(φούξια,πορτοκαλί κτλ) και στέλνεις sms στον αριθμό που είναι πάνω στην ταμπελίτσα που βρίσκεται πάνω στο πεζοδρόμιο και είσαι οκ.Και ΝΑΙ αυτά γίνονται στην Ελλάδα.Περάστε μια βόλτα απο τα όμορφα Τρίκαλα να το διαπιστώσετε και μόνοι σας.








Πατρίδα και τα μυαλά στα κάγκελα!

8 σχόλια:

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ είπε...

Ωραία πόλη είστε..Είχα έρθει πιο παλιά αλλά δεν θυμάμαι τίποτα..
Καλό απόγευμα αγαπητή τοπικίστρια..:)-

KitsosMitsos είπε...

Μπράβο και πάλι μπράβο. Και στους πολίτες που τον επιβραβεύσανε. Γιατί αξίζουν τέτοιες προσπάθειες...

dr.SeenG είπε...

Είχα ακούσει καλά λόγια για τα Τρίκαλα, αλλά αυτά που είδα στο ποστ σου με εντυπωσιάσαν. Τυχεροί... εμείς ακόμα βασανιζόμαστε και πληρώνουμε. Χώρια που η Κατερίνη δεν έχει τέτοιο φανταστικό πάρκο (αν και ψιλοτρώγεται το δικό μας). Και το ποτάμι σας είναι όλα τα λεφτά...

"ζαχαρούλα.." είπε...

αυτό με το παρκάρισμα με έστειλε...... μπράβο σας!!! αισθάνομαι έτη φωτός πίσω!!!!!

Ιφιγένεια είπε...

Εχω μείνει με το στόμα ανοιχτό !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Μπράβο !! Τυχεροι οι πολίτες του Δήμου ! Εκει είναι τυχεροι ακόμα και οικαρδιοπαθείς !!!
Μπράβο !!!

Evirules είπε...

@νικος
Λογικό να μην είχες δει τπτ αφού τα 2 τελευταία χρόνια έγιναν όλα :)

@kitsosmitsos
Οι πολίτες όχι μόνο επιβραβεύουν αλλά συμμετέχουν και σε ηλεκτρονικές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.. :D

@dr.seeng
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.Όποτε ευκαιρέσω θα κάνω επιτέλους το αφιέρωμα στην πόλη μου
και θα ανεβάσω κι άλλες φωτογραφίες

@ζαχαρούλα
Άλλο να στο λέω,άλλο να το βλέπεις.. :)

@ιφιγένεια
εκ μέρους των καρδιοπαθών της πόλης σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια!

Βλαμμενος είπε...

ανοιξανε οι συμμετοχες για την πολυμετοχικοτητα..απ οτι θυμαμαι ειχες εκδηλωσει ενδιαφερον...για περνα να παρεις κουπονι...

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ είπε...

Ωστε τα 2 τελευταία χρόνια έγιναν..είπα και εγώ..πρέπει να έχετε καλό δήμαρχο ε;